A devizahitelek és más problémák jobb megoldása. Újabb részlet egy levélből (2013. július 30.)

Egy lépés előre, két lépés hátra

(V. I. Lenin megfogalmazása)

Levelem legfőbb apropója az volt, amit a döntéshozók és a “tanácsadók” a devizahitelesek helyzetének rendezése kapcsán évek óta “előadtak”. Már a kérdés megközelítésében, beállításában, majd az intézkedések lassúságában és pontatlanságában, a felelősség áthárításában stb. Most ez a részlet következik a miniszterelnök úrnak írott hatoldalas levelemből.

A levél elküldése óta két év telt el. Bár a formális válasszal és a válaszadás átpasszolásával nem lehettem elégedett, de a hamarosan megváltozott hivatalos nyilatkozatok azt jelezték, hogy elképzeléseim irányában változott a kormányzati magatartás. Sajnos többségében csak ideiglenesen: az előrelépésekből végül csak néhány maradt. Bekövetkezett, amitől féltem és amire előre felhívtam a figyelmet: az eredmény ezúttal is messze elmaradt a lehetőségektől.

Orbán és Bajnai meccsen, vip páholy

VIP páholy és közönsége

Dr. Orbán Viktor
miniszterelnök
Budapest

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Viktor!

I. Levelem végső apropója az, amit döntéselőkészítők és véleményalkotók a devizahitelesek segítése címén adnak elő. És tanácsadók, akik láthatólag maguk is tanácsra, sőt képzésre szorulnak. Általában nem ismerik a kiinduló helyzetet és azt sem, mit kell megoldani. Lássunk a félreértések közül néhányat:

1.    Az illetékes állami szervek, intézmények a kiinduló helyzetet ennyi év alatt sem tárták fel. Korlátozott segítségre gondolnak, amihez a bankok egyetértése kellene.
2.    Holott kártalanítás esetén nem kell az egyetértés és minden hitelesre vonatkozna.
3.    Eleve kirekesztik a kárvallottak nagy részét, mivel alaptalanul és tévesen szociálpolitikai kérdést csinálnak a segítségből: a lakáshitelesekre vonatkozna csak a könnyítés, a szabad rendelkezésű hiteleket felvevőkre nem. Holott ha a lakás veszélyeztetettségét nézzük, akkor ez utóbbiak is ide tartoznak, lévén zömében jelzáloghitelek. Ha pedig azt nézzük, hogy becsapni senkit sem szabad, minden kárvallottnak teljes kártalanítás jár.
4.    A hangsúly a forintosításon van, de még az sem tudható, hogy a hitelek mögött van-e egyáltalán deviza. Varga István úr, fb-elnök most kezd hozzá az MNB-ben a megfelelő iratok felkutatásához.
5.    A lényeg nem az, hogy hibás termék a devizahitel, hanem hogy olyan szerződéseket írattak alá a PSZÁF hallgatólagos tudomásul vételével, ami kiszolgáltatott helyzetbe hozta az adósokat: minden kötelezettséget rájuk hárított és minden jogot a bankoknak tartott fenn. A kötelezettségek tartalma egyébként sokszor értelmezhetetlen, akármire jogalapot ad. A kamatok az állítólagos „devizahitel” ellenére az MNB jegybanki alapkamathoz igazodnak, de nemcsak ahhoz, hanem a bankközi devizahitel-kamatokhoz is. Hogy minek mi lehet a szerepe a kamat változásában, nem tudható. A banknak joga van változtatni, de nem kötelessége. Így hiába csökkent a jegybanki alapkamat csaknem 9 százalékról majdnem 3 százalékra, tehát 6 százalékponttal, a fizetendő kamat mindössze egy százalékponttal (!) lett kisebb. És most is 8 százalék fölött van. Az utóbbi fél évben, amire az alapkamat csökkenése összpontosult, semmit nem mérséklődött!
6.    Stb. Még tovább sorolhatnám, de ennél talán célszerűbb, ha alább megjelölöm, hol lehet erről teljes körűen olvasni.

II. Ez már a sokadik olyan kérdés, amihez a kormány nekikezdett, és aminek megoldásán akár nagyot is lehetne nyerni. Nem mindegy az sem, hogy ad-e és mekkora támadási felületet a kormány, illetve, hogy ad-e szükségtelenül támadási felületet. Nem mindegy tehát, hogy konkrétan mi valósul meg és az sem, hogy hogyan. Ezért mindenképpen érdemes lenne a döntések menetét és szempontjait áttekinteni.

Bár szakmám gyakorlására korlátozottak a lehetőségeim, hiszen minden jogalap nélkül, de valósággal és még mindig (12 évvel az események után is!) ki vagyok rekesztve a széles nyilvánosságból, igyekeztem lépést tartani az aktualitásokkal és kutatni a problémák megoldását. Blogomon (aminek találóan az a címe, hogy Kirekesztett véleményem  http://szabadibela.hu/) megtalálható sok fontos közgazdasági kérdés feldolgozása, a helyzet feltárása, a megoldások felvázolása, az összefüggések bemutatása.

A devizahitel témában (is) jóval korábban és sokkal messzebb jutottam, mint azok, akik most megszólalnak. Úgy látom, hogy összehasonlíthatatlanul többet tud kínálni az, amit javasolni tudok. És nem csak a devizahitelesek problémájának rendezésében (nem a segítségben!), hanem a rezsicsökkentésben, a mezőgazdaság húzóágazattá tételében, a komplex energiapolitikában, a monopóliumok szabályozásában és még hosszan sorolhatnám. Számomra felfoghatatlan, hogy bár cikkeimet minden parlamenti párt több vezetőjének, képviselőjének is elküldtem, vagy hozzá sem nyúltak, vagy pedig egyszerűen eltulajdonítottak egyes gondolatokat, ráadásul azokat leegyszerűsítve, összefüggéseikből kiragadva, eltorzítva.
(…)

Budapest, 2013. július 30.

Üdvözlettel:

Dr. Szabadi Béla

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.