Rezsicsökkentés, rezsiharc. Reakciók és választási esélyek (2. folytatás)

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?                    (Szólásmondás)

Rezsicsökkentés vagy emelés? A „kéményseprés” díja tovább  emelkedett! – döbbentem rá a napokban.

Most egyébként nem a szokásos módon folytatódik a cikksorozat, nem onnan folytatom, ahol az előző rész abbamaradt. Előbb tennünk kell egy kis kitérőt. A cikksorozatot ugyanis az élet is írja és a rezsicsökkentés egyik most felszínre került problémájáról minél előbb írni kell. Előrebocsátom, valójában nem az okozza a megdöbbenést, hogy van olyan szolgáltatás, ahol a szabályozás irritálóan értelmetlen, feleslegesen időigényes, vegzáló jellegű és lehangolóan formális, bár ez itt kirívóan és súlyosbodó módon nyilvánul meg. Persze ez is sokkoló. Ami talán még inkább megdöbbentő, hogy a harsogó propagandával szöges ellentétben e szolgáltatásnál úgy csökkentek a rezsiköltségek, hogy többnyire nőttek.

Orbán Viktor a rádióban gyakran beszél a rezsicsökkentésről. Tud a rezsinövekedésről?

Orbán Viktor a rádióban gyakran beszél a rezsicsökkentésről. Tud a rezsinövekedésről?

Ha tudnak erről, azért, ha nem tudnak erről sem, akkor azért kell elcsodálkozni a lakosság lebecsülésén, lenézésén, hiszen tovább harsog a propaganda a rezsicsökkentésről. Csodálkozom a kormányon. És csodálkozom a Fővárosi Önkormányzaton is, neki is érzékelnie kellett az ellentmondást, azért különösen, mert az ő cége végzi ezt a bizonyos szolgáltatást és ő alkotta a vonatkozó fővárosi rezsicsökkentési rendeletet. Jeleznie kellett volna a kormánynak a súlyos ellentmondást. Közben a sajtó útján az illetékesek fenyegetik a megtévesztett  lakosságot. Hogy a Katasztrófavédelem (nyilván nem a katasztrófa, hanem a katasztrófa elleni védelem lenne a helyes elnevezés) hogyan fog fellépni azokkal szemben, akik nem veszik igénybe a „szolgáltatást”, noha csökkentek a tarifák…

Csökkenő tarifa, 2013-ban növekvő költség. A magyar abszurd

A meglepetés abból adódik, hogy itt állítólag kiemelkedően jelentős rezsicsökkentés következett be. Erre látszik utalni, hogy például a fővárosban 44 százalékkal mérsékelték a tarifákat. Ez ugyan igaz, de ilyen a magyar abszurd, a szabályozás változtatása 2013-ban többnyire kiugró költségnövekedést is okoz a kötelezően igénybe veendő szolgáltatás ügyfelei számára. Ne csigázzuk tovább a kíváncsiságot: a kéményellenőrzésről kell beszélnünk, amit hibásan kéményseprésnek neveznek.

Azt ugyanis, mármint a kotrást már régen elfelejtették. A „seprés” egy, ráadásul a lakótól elkért újságpapír meggyújtásával történik. A csökkenő tarifa és a növekvő díj közötti ellentmondás oka – ahogy erre az ügyfél szorgos kutatás után rájön – a Belügyminisztérium „ügyes” végrehajtási utasítása a kéményseprésről szóló törvényhez. Ez a végrehajtási utasítás a szilárd tüzelőanyagok és az olaj égéstermékeinek szállítására használt kéményeknél adott naptári éven belül 2013. január elsejétől az eddigi egy helyett évi két ellenőrzést rendel el. Ehhez előbb törvényt alkottak a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról, amiben nem definiálták a gyakoriságot. Ez lett a BM feladata. Ennek az „okos” előírásnak két oka lehet.

Az okok: a kérdések megoldásának szokásos formalitása és a pénzlehúzás

Az egyik ok a kérdések megoldásának szokásos formalitása, a másik pedig a pénzbeszedés vágya. Egyik sem áll távol a Belügyminisztérium szokásos attitűdjétől. A Belügyminisztérium már nem rendőrminisztérium, ide került pl. az építészet is, ahova a jelek szerint sikerült egy ide illeszkedő felfogású és formátumú vezetőt importálni. Tőle származik az az ötlet, hogy ha valahol utat építenek, vagy felújítanak, akkor meg kellene emelni a környéken lakók adóját. Mivel ők profitálnak ebből: emelkedik az ingatlanjuk értéke, adjanak ebből vissza kicsit az államnak. De ne is beszéljünk erről tovább, mert nálunk állítólag nincsenek is megszorítások. Hm…

A kétszeri „kéményseprés” miatt 2013-ban az ügyfelek többségénél 29 – 56 százalékos a költségemelkedés!

A kormány mindig megígéri, hogy nem tűri el a következmények áthárítását a lakosságra. Ezt tette a bankadónál, telefonadónál, a tranzakciós adónál, a rezsicsökkentésnél. Ugyanakkor eddig mindig megtörtént az áthárítás, a lakosság rovására történő szolgáltatói „kompenzálás”. Ennek vagyunk szenvedő alanyai a „kéményseprésnél” is.

Kezdődött azzal, hogy a Főkétüsz Kft. (Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a cég nevében egybe van írva és nem kötőjellel, mint a törvényben) számítva az eredetileg 2013 júniusától tervezett tarifacsökkentésre, kéményellenőrzéseit igyekezett már májusban (a régi tarifák mellett) sebtében elvégezni. Ez már önmagában felháborító. Így karnyújtásnyira a rezsicsökkentéstől még egyszer jól lehúzták a fővárosi és gondolom, a többi település lakosságát. Hozzá kell tenni, hogy az önkormányzatok a korábbiakban hasraütésszerűen alakították ki (alakíthatták ki) tarifáikat. A víz-, a csatornadíj, a szemétszállítás díja, a kéményseprés díja így határozódott meg. A cél a lehető legnagyobb önkormányzati bevétel volt.

Májusban egy gázkéményért és egy szilárd tüzelőanyag égéstermékeit szállító kémény „ellenőrzése” után a régi tarifán 4390 Ft-ot kellett fizetni.

2013 októberében, amikor a két időpont között nem is használtuk a szilárd tüzelőanyag kéményét, újabb ellenőrzést tartottak. Mint sikerült nagy nehezen kiderítenem, ennek oka (ürügye?) egy belügyminisztériumi végrehajtási utasítás. A kiérkezett kéményseprőnél semmi más nem volt, mint egy kötegnyi munkalap, feladata és rendeltetése nem volt más, mint a pénzbeszedés, lényegét tekintve a pénzlehúzás. Rabolták az időmet, akkor is, később is, utána kellett járnom dolgoknak, elvették a pénzemet. Úgy, hogy nem  kaptam érte semmit. Kevés más módja van annak, hogy egy rendeletet és általában a rezsicsökkentést lejárassák!

Mit mutatnak a számok?

Nézzük meg, mit jelent a rezsicsökkentés a különböző szolgáltatásoknál?

Megnevezés

Korábbi tarifa szerint (bruttó)

Jelenlegi tarifa szerint (bruttó)

2013-ban összesen

2013/2012

(%)

Gázkémény

2127

0

2127

100

Szilárd t. a. kémény

2263

1270

3533

156

Gáz és szilárd

4390

1270

5660

129

Két szilár t. a.

4526

2540

7066

156

 Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?

Ha a kormány célja az volt, hogy legyen rezsicsökkentés, akkor itt miért nő a rezsi? Talán arról lenne szó, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal? Vagy arról, hogy az, aki ezt koordinálja, nem látja az ellentmondást?  Lehet, hogy a kormányon belül is dúl a rezsiharc? (Miniszterelnök kontra belügyminiszter?)

Németh Szilárd, a rezsicsökkentési képviselői munkacsoport elnöke. Vajon tud róla?

Németh Szilárd, a rezsicsökkentési képviselői munkacsoport elnöke. Vajon tud róla?

A kormányképesség a kéményellenőrzés példáján

A kéményellenőrzés zavaros kormányzati elképzeléséből (lásd alább) is kiviláglik, hogy viszonylag egyszerű kérdések megoldása is mintha meghaladná a hatalmas kormányzati/önkormányzati apparátus és az irányítók képességét. Az ellenzéki reakciókból az is látszik, hogy nem elég a baloldal jelszavának végrehajtása, nem elég Orbán Viktor általuk leváltása, ettől a dolgok nem oldódnak meg.

A hatékony kéményellenőrzés sem. Ha ugyanis sok a szénmonoxidmérgezés a téli időszakban, nem az ellenőrzéseket kellene gyakoribbá tenni, hanem a sajnálatos események okait kellene felderíteni és ennek megfelelően intézkedési tervet alkotni. Aztán – még az elfogadtatás előtt – be kellene mutatni az intézkedések feltételezett hatásait. De nálunk nemhogy nincs hatásvizsgálat, bár kötelező, viszont az ellenzék sem követeli meg, hogy legyen, de még a végiggondolás is teljesen hiányzik.

Ahhoz nem kell különösebb képesség, hogy előre lássuk: a formális kéményellenőrzések 2013-tól elrendelt adott éven belüli gyakoribbá tételével biztosan nem lehet csökkenteni a szénmonoxidmérgezések előfordulását. És nem csak azért, mert ezek formálisak, így biztosan értelmetlen újra és ugyanúgy elvégeztetni azokat. De ha tartalmasak lennének és a kéményt – ha kell – azonnal kipucolnák, ahogy ez korábban történt, akkor is teljesen felesleges egy éven belül kétszer kimenni.

Az ellenzék és a „kéményseprés”

Az ellenzéki pártok és szócsöveik a rezsicsökkentést a „kéményseprésnél” is elképzelhetetlennek és fenntarthatatlannak tartják Itt is automatikusan a szolgáltatók mellé állnak és nem a lakosság mellé, holott a szavazatokat esetleg az utóbbiaktól remélhetnék. A lakosság problémáiról szó nem esik és nem eshet. Az évi kétszeri felesleges ellenőrzésről és ennek fentebb részletezett társadalmi és egyéb költségéről sem.

(Folytatjuk!)

One response to “Rezsicsökkentés, rezsiharc. Reakciók és választási esélyek (2. folytatás)

  1. Jágerné Nagy Erzsébet

    Tisztelt Cím!
    A kéményellenőrzést végző Kft. elvégezte az ellenőrzést 2013. január 23.-án -kifizetett összeg az ellenőrzésért 1915,- Ft. 2014. január 30.-án az ellenőrzés után kaptam egy érdekes számlát melyen közlik, hogy rezsidíj csökkenés 2013. 07.01.-től- 2014. 12. 31-ig 645 Ft, de ez valójában a 2014-es kötelező tarifa az 1270 Ft. A 2013-as ellenőrzési munkálatokat előbb elvégezték mint 07.01. és nincs elszámolás. Kérdésem jogos a szolgáltató által kiállított számla ? elég megtévesztő, hiszen 2013-as év is szerepel!!!amellyel valójában nem számol el, sőt csak nevetgél, hogy ha én benzint veszek és másnap csökken az ára nem kérhetem vissza. Igen ez valóban. Úgy gondolom a törvény alkotóknak nem ez a véleménye, vagy legalább remélem, hogy ebben az esetben a teljesítés elválik a fizetendő összegtől. Köszönöm:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.