Hírgyártás. Most az MNB-ről

A károkat az ország és az MNB viseli

2013 márciusában letelik a jelenlegi MNB-elnök, Simor András megbízatása. Hogy ki lesz az új elnök, nem tudjuk. De ismét vannak olyan sajtóorgánumok, amelyek nem tájékoztatnak, hanem kitalált híreiket hírként terjesztik. Most például azt, hogy Matolcsy György Huba lehet az MNB új elnöke. Az egyik internetes lap cikksorozatban tartja ébren a kérdést, most jelent meg ennek legújabb darabja. Lehet, hogy nem törődnek az ebből származó károkkal, amelyek  az országot, a lakosságot, a forintot érik.  Következésképpen  a megélhetés  költségeit, terheit növelik. Már jóval előbb, a konkrét jelöléstől függetlenül.  De még az is lehet, hogy ezekkel a kigondolt hírekkel éppen a negatív hatásokat kívánják erősíteni: tehát például a forintot gyengíteni, a megszorításokat erőltetni.  Úgy vannak ugyanis a “hírek” tálalva.

2000-ben is volt hasonló hírgyártás, ami akkor más gazdasági és személyes károkat okozott. Rombolta a közéletet, mert egy kitalált és megcáfolt “hírt” használtak fel lejáratásra, kigúnyolásra és gyűlöletkeltésre. 2000 decemberében vagyunk, dolgoznak Pálffy István (akkor TV2) októberi hírének megvalósításán (januárig távozik posztjáról Szabadi Béla).

Szabadi Béla egyébként soha nem akart MNB-alelnök lenni, mégis egy lap kitalálja, hogy őt jelölik MNB-alelnöknek. (Erről és a megcáfolt hír folytatásáról  szól ez a videó.)

Járaival, a leendő (kijelölt) elnökkel  is megcáfoltatják az álhírt, hogy Szabadi lenne majdan az egyik alelnöke, alkalmat adva arra, hogy Járai jót szórakozzon a híren, kollegáján és az agrártárcán.  “Visszaadja” vitáikat. (Ld. Járai Zsigmond megakadályozott “adóreformja”.)

Ezzel még nincs vége. Burány Sándor (MSZP) egy napirend előtti felszólalásában is arra használja a többször megcáfolt  álhírt, hogy azt igaznak tüntesse fel és hogy fikázzon néhányszor.  A hírgyártás tehát kapóra jön.

Mindenesetre Burány Sándor “briliáns tehetségéhez” képest különösen  nagy az önbizalma és meglehetősen kicsi a szemérmetessége. Másokon gúnyolódik, holott önmagán lehetne. Torgyán odamegy a válaszra készülő Varga Mihályhoz, hogy a bumfordi felszólalás  megfelelő reakciót kapjon.

Varga Mihály válaszában elmondja az agrárminiszter véleményét és azt, hogy Szabadi Béla különböző jelentések szerint is megfelelően látja el a munkáját. (Ld. még: Orbán Viktor Szabadi Béláról c. videó.) Varga szerint egyébként sem lehet baj egy olyan minisztériummal, melynek helyettes államtitkárát, Mucsi Imrét Hódmezővásárhelyen, a polgármester-választáson a szocialista  Kovács László (MSZP) kampánybeszédével is támogatta. (Mucsi Imre  volt ugyanis a kisgazdák és a szocialisták közös polgármesterjelöltje.  Egyébként alig néhány szavazattal veszített.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.