Bencsik János. Keressük a legkorruptabb magyar ügyet?

Tényfeltárás – ahol a tények nem igazán számítanak.  (Udvarias következtetés)

Ezzel a címmel, igaz, kérdőjel nélkül jelent meg az Indexben néhány napja egy virtuális (valótlan) elemekre épülő, szakszerűtlen és főként lejárató írás. Egy ilyen (nem játékos) lista akkor is aggályos lenne, ha a valóságra támaszkodna, hát még így.

A korrupció a nyolcéves eljárás rengeteg abszurd gyanúja között sem „merült fel”

A tartalom, sőt a pongyola cím ellenére is a gazdasági rovatban, tehát szakmai cikként jelentették meg. Név nélkül, ez a lap álláspontja. Az anyag és csúsztatásai nem ismeretlenek a számomra, már megjelentek egy liberális volt főszerkesztő blogújságjában. Abban a fogalmazványban én lettem volna a második legkorruptabb magyar politikus, pedig papírom van ennek ellenkezőjéről. Bíróság mondta ki egy rágalmazási perben: korrupcióért nem ítélhettek el, mert ilyennel nem is vádoltak. (MTI-közleményben is olvasható volt.) Most „csak” összemosnak a jelenséggel, nyilván azért is, hogy mások kétségtelen evidenciáiról ne beszéljenek.

Még polgármesterként játszott rá egy korábbi cikkre

Még polgármesterként játszott rá egy korábbi cikkre

A korrupciós címke rám ragasztására – mint a példa is mutatja – még mostanában is történnek kísérletek. (A cikkeket igazságként, tényként gyűjti az a feltehetőleg közpénzen finanszírozott „iroda”, amelyikre az Index most hivatkozik.) Nem számít a valóság, sem a fogalom tartalma, a cáfolat, a helyreigazítás, az elmagyarázás, a bírósági ítélet, az önmagát tényfeltárónak nevező sajtó újra és újra előveszi rágalmat. Az Index nem először, hanem negyedévenként-félévenként.

A sajtó önmaga és saját „oldala”, továbbá az igazság és a fair eljárás ellen. Megrendelésre?

Felfoghatatlan, hogy a sajtónak az a része, amelyik annyira és alappal aggódik szabadságának esetleges korlátozása miatt, miért folytat ma is olyan gyakorlatot, amivel éppen ehhez ad muníciót. Ha pedig a hazugságok ellen joggal fellépnek, miért beszél megengedhetetlen sajtókorlátozásról? Ne tudná a média, mekkora károkat okoz ezzel éppen önmagának és annak az oldalnak is, amelyikhez kapcsolható? Logikus a feltételezés, hogy sok minden megrendelésre készül. Vajon kik állnak mások életének ellehetetlenítése, lejáratásuk mögött, ráadásul úgy, hogy számukra csak a vélt személyes érdek számít? Azon az áron is, hogy saját oldaluknak okoznak súlyos károkat.

Vajon ki fizeti a révészt, aki ráadásul rossz irányba visz?

És vajon ki fizeti és miből a „révészt”, aki az „utasokat” rossz irányba viszi?  (Sose „kelnek át”.)

És ki fizeti az elhallgatókat és az elhallgattatókat?

Van a dolognak egy másik oldala is: az elhallgatás. Egyesek e körből is mindent megtesznek, hogy a tények ne váljanak ismertté. Eljártak például egyik könyvem kiadójánál, egyben akkor kizárólagos terjesztőjénél, hogy a terjesztést „ne szorgalmazza”. Pedig a könyv elolvasása szükséges lett volna, ha meg akarják előzni az őket „esetleg” érintő folytatást, ami azóta már bekövetkezett. De legalább azért, hogy az, aki ilyen helyzetbe kerül, tudja, mire számíthat. (Nem lennének ilyen elképesztően naivak.) Ez még korrigálható. Tűrhetetlen magatartás: az igazság, a valóság, a tények ki ne derüljenek!

Persze – mint majdan látni fogják a cikkre írott válaszomban – nem csak a sajtóra gondolok és a mögöttük állókra, hanem az önállóan cselekvő, álarc nélkül fellépő politikus lejáratókra stb. is. Azokra is, akiknek megengedhetetlen megnyilatkozásai miatt ügyvédem – persze hiába – Szili Katalin akkori házelnökhöz fordult. Vagy olyan miniszterekre, akik nem adnak ki perdöntő bizonyítékokat, egyikük akkor sem, ha miniszterelnöke kötelességének teljesítésére utasítja.

Mielőtt későbbi válaszomat közreadom, melynek előzetes címe: Keressük a legnagyobb tényfeltárásokat!, publikálnom kell két levelet. Az egyiket Bencsik Jánosnak írtam.

Levél Bencsik János belgazdasági államtitkárnak: ne vegyen részt lejáratásomban!

Bencsik Jánosnak augusztusban írtam –  még, mint belgazdasági államtitkárnak, ez a különben nem létező poszt szerepelt honlapján, ő így tudta, ez a feladata –, de azóta sem kaptam választ, pedig négy hónap telt el. A hosszú időszak arra viszont elég volt, hogy többszöri figyelemfelhívások után átnevezze magát más államtitkárnak. A bürokrácia szabályait viszont – tatabányai polgármesteri ténykedése ellenére – még nem ismeri, nem tudja, mennyi idő áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, de azt sem, hogy válaszolni köteles. Ez persze egy volt teológustól, de még egy kulturált embertől is szabályozás nélkül is elvárható lenne. Olyan válaszra gondolok persze, amit kértem, nem pedig esetleg hátulról jövő „reakciókra”.

Bencsik Jánosról persze nemcsak azt tudom, hogy teológusként tölt be gazdaságirányítási kulcspozíciót, hanem azt is, hogy az SZDSZ egyik vezetője volt. Hitvallása szerint azért hagyta ott az SZDSZ-t, mert nem tudott beletörődni abba, hogy a Fidesz a kisgazdákkal foglalja el a „nemzeti közepet”.  Talán liberális énjéből következik, hogy ismét azt lehet hallani tőle, amit nem szívesen hallottunk az előző kormánytól sem, és amiért az akkori miniszterelnök bocsánatot kért: akinek magas lakása fenntartási költsége, költözzön kisebb lakásba. (Teremtsen – mint a Jóisten, mert teremteni biztosan csak ő tud – kisebb otthont.)  És bár az Orbán-kormány megígérte: csökkentik a rezsiköltségeket, amelyek elviselhetetlenek és finanszírozhatatlanok.

Bencsik János: Itt az idő!

Bencsik János: Itt az idő!

Az ATV-ben nemrég interjú készült vele a Reggeli Jamben, a műsorvezető meg is jegyezte, hogy belőle könnyű felkészülni, napjai minden részletét felteszi honlapjára.

Ott ma is megtalálható Bencsik János közleménye, ami sajátosan kapcsolódik, mosódik egybe az Index egy korábbi cikkével. (Ma is gyakran szerepel a lapban.)

Nyomozás indult az MVM és a Vértesi Erőmű zavaros ügyeiben         2009. november 05. csütörtök 10:15
Az Index hírportál értesülése szerint Bencsik János országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Kovács Tamás legfőbb ügyészhez, hogy elrendelték-e a nyomozást az MVM-nél és leányvállalatainál eltűnt állami pénzek hollétével, illetve a gyanús pénzmozgások mögött álló személyekkel és offshore társaságokkal kapcsolatban. A legfőbb ügyész válasza alapján a nyomozó hatóság tizenegy ügyletet és ügyletcsoportot vizsgál, amelyek között kölcsön- és tanácsadói szerződések, befektetési és váltókezességi ügyletek, valamint tanulmánykészítési szerződések szerepelnek. Mint ismeretes Bencsik János az országgyűlésben már az év elején felhívta a kormány figyelmét arra, hogy az állami tulajdonban álló villamosművek leányvállalatainál, tízmilliárdos nagyságrendű közösségi források tűntek el.
Index: Már Szabadival is boltolt az MVM partnere
MVM-milliárdok offshore cégeknek XIV.  Bodoky Tamás írása

Következzék tehát a levél!

Bencsik János
országgyűlési képviselő, belgazdasági államtitkár

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Államtitkár Úr!

Honlapjára és annak egy bizonyos oldalára nemrég hívták fel ismerőseim a figyelmemet. Bár nem szeretek ilyen ügyekkel foglalkozni, meggyőztek, hogy keressem meg Önt, amit most teszek meg.

Honlapján, amit immár belgazdasági államtitkárként is jegyez, egy, az Indextől átvett cikk és annak bevezetőjeként megfogalmazott önálló sorai (így együtt különösen) azt fejezik ki, mintha Szabadi Bélának és a kisgazdáknak köze lenne az MVM-nél folyó feltételezett ügyletekhez, illetve egy bizonyos személy állítólagos szerepéhez. Továbbá államtitkári tevékenységemről közölnek hazugságokat.

A cikket  Ön ugyan átvette, nem a saját alkotása, de szerintem mindenképpen meg kellett volna elégednie saját önálló soraival. Nem volt szüksége arra, hogy az Index állításaival közösséget vállaljon. Tehát, hogy az Ön által képviselt ügyhöz nem kapcsolódóan, teljesen szükségtelenül az én és a kisgazdák lejáratásához asszisztáljon. A két írás egymás mellé tétele – mint említettem – sajnálatos módon még inkább kibontotta az Index romboló állításait. Annál is inkább, mivel az említett állítások valótlanok, amit egyébként átlagos tájékozottsággal is fel lehet fedezni. Ezzel egyszersmind a lejáratás egyértelműen rágalmazó jelleget is kapott. Olyan benyomást kelt, mintha az ügyészség az MVM ügyében ellenem nyomozna.

Kérésem az, hogy szíveskedjék mielőbb levenni az Index cikkét és a honlapon jelezni, hogy a levételre miért került sor. Kérem továbbá, hogy intézkedéséről szíveskedjék azzal egyidejűleg értesíteni.

Tájékoztatom arról, hogy az Indextől helyreigazítást kértem, amire a lap nem reflektált. Mivel időmet nem szívesen töltöm a bíróságon, inkább hasznos tevékenységgel, nem tettem jogi lépést. Lehet, hogy hiba volt, mert néhány héttel később a megkritizált újságíró a Heti Válasz online kiadás főszerkesztőjével a Magyar Rádióban állított rólam valótlanságokat.

Az Index főszerkesztőjének írott levelem másolatát csatolom.
Mielőbbi válaszát várom.

Budapest, 2010. augusztus 8.

Üdvözlettel:

Szabadi Béla
volt államtitkár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.