Pusztába kiáltott szavak. Bolgár György közreműködik (videók)

Csak az igazságot meg ne tudják?

A folyamatokra és következményeikre, a később várható helyzetre 2010-ben (is) felhívtam a figyelmet. Az Orbán-kormány valamikori tagjaként, egyben más kormányok ügyeivel is tisztában levő gazdaságkutatóként igyekeztem megosztani meglehetősen egyedülálló tapasztalataimat és ismereteimet. Azzal a szándékkal, hogy további gazdaságpolitikai tévelygésekkel ne veszítsen az ország még több értékes időt és anyagiakat. Sok mindent meg lehetett volna tehát takarítani, sokak sorsa alakulhatott volna egészen másként, kerülhették volna el az elszegényedést, egzisztenciájuk megroppanását, de bizonyos csoportérdekek miatt mégsem lehetett. Számomra úgy tűnik, hogy e csoport számára saját érdekeik sokkal fontosabbak voltak és ma is azok, mint pártjaik, pláne az ország érdekei. Ezt bizonyítja az is, hogy minden eszközzel igyekeznek visszatartani, adagolni, oda nem tartozó feltételezéssel vegyíteni és ezzel eltorzítani az igazságot és a tényeket. Következésképpen a lehetőségeket is. Nem véletlen, hogy igyekezetük nem a folytathatatlan dolgok lezárására és az alternatíva megtalálására, hanem annak eleve történő tagadására irányul. Oda jutottunk, hogy arra akarják felkészíteni a társadalmat, hogy 10–15 éven belül nem is lehet érdemi gazdasági növekedés, fejlődés Magyarországon. Még országmentő ambícióik sincsenek.

Bolgár György

Bolgár György

Szándékomat ezúttal Bolgár György igyekezett keresztezni

Szándékomat ismereteim és tapasztalataim közreadására meglehetősen keresztezte Bolgár György akciója. 2010-ben – hosszú szünet után – létfontosságú kérdéseket taglaló, hiánypótló írásaim jelentek meg a Népszabadságban. A sajtószabadság állhatatos harcosának önmagát feltüntető Bolgár György gyorsan (azonnal) és kirekesztően reagált, a rossz látszatot is vállalta. Azonnal igyekezett útját állni a további közléseknek. Persze nem úgy, hogy a valódi okot megjelölte volna, ezt ugyanis Bolgár György sem és egyetlen, vállalkozó szellemű betelefonálója sem merte megjelölni.

Ezt ők sem tudták vállalni, bár valódi ok nélkül a kirekesztés is teljesen vállalhatatlan, különösen a leplezetlen, nyílt, durva kirekesztés, de azt ők még vállalták. Ezzel egyszerűen nem törődtek, annyira nem akarták, hogy ismereteimet és tapasztalataimat, elképzeléseimet, jövőképemet megosszam. Nyilván ez volt a számukra is a nyilvánosság előtt vállalhatatlan, a valós ok.

Persze nem is kellett kockázatot vállalniuk, mert nem volt, aki a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság (önmaga által) felkent képviselőjének, Bolgár Györgynek ezért (rajtam kívül) a nyilvánosság előtt szemrehányást tett volna. Pedig ez nyílt és durva kirekesztés volt, ami szemben áll az alkotmányban biztosított szabad véleménynyilvánítási joggal. De a sajtó feladatával is ellentétes: a közvélemény tájékoztatásával.

Helyes-e, ha Szabadi publikál?

A Népszabadságbeli cikkem publikálásának napján műsorának egyik témája az lett: helyes-e, ha Szabadi Béla publikál a legnagyobb magyar lapban? Kérdését negyedóránként megismételte, de mindössze egy betelefonálót ösztökélt véleménynyilvánításra. Ő kimondta azt, ami egy demokráciában eleve kimondhatatlan: nem helyes. Azzal érvelt, hogy nem vagyok neki szimpatikus. (Arrogánsnak tartott, ez volt az „érv”.) Mintha bizony nem nagyon fontos kérdésekről és ismeretekről lenne szó, amelyektől nem lenne szabad megfosztani az embereket. Nem is szólva arról, hogy ez a kirekesztés nyíltan és durván korlátozza az alkotmányban (alaptörvényben) rögzített véleménynyilvánítási jogot.

Volt egy további megengedhetetlen momentuma is Bolgár akciójának. Nevezetesen az, hogy engem e műsorban nem szólaltatott meg. Sőt még egy további is, Bolgár György leszögezte, hogy a cikkről és tartalmáról nem óhajt beszélgetni. Azt most hagyjuk… Csak arról, hogy helyes-e, ha publikálok. Nekem kellett lépéseket tennem, miután egyik ismerősömtől megtudtam, az előbb hallotta a rádióban, ahogy engem ócsároltak.

El kellett érnem, el kellett intéznem, hogy másnap megszólalhassak. De Bolgár György akkor is igyekezett az előző napi mederbe visszaterelni a beszélgetést, kihozni azt, hogy nem helyes, ha publikálok. Nyilván szeretné lecsavarni előttem a levegőt. A beszélgetést, ugyanerre fókuszálva másokkal hasonló szellemben folytatta. Az eredménytelenség sem mérsékelte a műsorvezető lendületét.

A két videó a velem folytatott (másnapi) beszélgetést rögzíti. Ez is egy kordokumentum, megörökíti azt az igazságot, hogy olyan lehet a kormány, amilyen az ellenzéke, illetve az ellenzék sajtója. A beszélgetésben a cikk tartalmáról is – ha nem is könnyen – sikerült szót ejteni, valamint arról, miért lenne fontos, hogy ismereteim eljussanak a közvéleményhez. Mit lehetett volna már addig is megtakarítani, elkerülni.

A két videó: Bolgár György beszélgetés Szabadi Bélával

A műsorban szerepel: Bolgár György műsorvezető és Szabadi Béla volt államtitkár, publikáló

A műsorban szó van: Népszabadság, publikál, Szabadi Béla, első Orbán-kormány, nagy cikk, cikke jelenik meg, börtönbüntetés, arrogancia, arrogáns, ilyen ember, gazdaságpolitika, szenzációt kelt, megütközést kelt, kandidátus, honlap, legendák, meghurcolás, hivatkozási alap, közélet, mocsokhadjárat, húsz dokumentum, korrupció, korrupciós cselekmény, sajtó, virtuális élet, felelősséget vállal, bíróság, elmarasztal, láncon vezetget, letartóztatás, beépül a vádakba, Áder János, jogerős ítélet, büntetőjogi fogás, ügyvéd, MTI-közlemény, tetten ér, Magyar Rádió, Klubrádió.

Amiről szó van: börtönbüntetés, felfüggesztett, politikai okok, maradjon homályban, gazdaságpolitikai cikk, kellemetlenség, Népszabadság-cikk, közlés, szükséges, 29 pont, nem itt tartana az ország, oldal, ismeret, tapasztalat, egyedülálló, politikai államtitkár, bevon a közéletbe, praktikum, kormány, gazdasági helyzet, stratégia, program, közeg, Fidesz, kontra produktív, forintárfolyam, hatalom csoport, zsákutca, titkol, elégtétel, Ferencváros, reklámszerződés, titkárságvezető, anyagi hátrány, Gazdaságkutató Intézet, hasznosít, teológusok, földrajztanárok kulissza, Széchenyi Terv.

Bolgár elérte, amit akart

A Népszabadságbeli cikkek megjelenését a pozitív reakciók ellenére azonban, ha nem is azonnal, de a következő (a második) írás után sikerült megakasztani. Szerintem a második, a Bolgár-féle közbelépés utáni publikáció még a látszat javítása céljából jelent meg. És hogy megengedhetetlen közbeavatkozásának, cenzor szerepének élét tompítsák. Blogom címe ezért is helytálló: Kiszorított véleményem.

Egy médiafőnácsadó nyomdokain

Bolgár György részéről hasonló és hasonlóan durva befolyásolás történt, mint amikor a sajtó legalább egy képviselője beavatkozott a Bilincs és póráz c. könyvem terjesztésébe. (A főtanácsadó sem szeretné, ha a közvélemény megismerné a Bilincs és póráz c. könyvet? Levél Gréczy Zsoltnak.) Ez ugyanúgy hihetetlen és nagy ostobaságra vall, hiszen józan ésszel nem gondolhatjuk, hogy annak az oldalnak, amihez mégis csak kapcsolható a levélben megszólított sajtómunkás, érdeke lehetett az ő felelősségüket nem igazán firtató könyv forgalmának „visszafogása”, visszavetése. Nyilván azért, nehogy megtudják sokan, hogyan is folyt az eljárás ellenem. Pedig minden gondolkodó ember látta, hogy a velem kezdett és rajtam kipróbált „igazságszolgáltatási” technikák és praktikák – immár másokkal és éppen az „ő oldalukon” – újra bevetésre fognak kerülni. Sok mindent megakadályozhattak volna, de az információk eljutását akadályozták…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.