Torgyán József: a féregirtó beszéd (videó)

Ürügyet kínált a győzelmi menetelés megakasztására

Részlet az 1996. március 14-i kormánybúcsúztatóból, ami féregirtó beszédként híresült el. Ellenfelei, gyakorlatilag az összes parlamenti párt, élükön a Fidesszel, csak ürügyre vártak, hogy egységbe tömörülve támadást indítsanak és véget vessenek a Kisgazdapárt győzelmi reményeinek. Lejárassák a sajtón keresztül, amire a féregirtó beszéd alkalmasnak bizonyult. A Kisgazdapárt ugyanis programjával alternatívát kínált. 1996-ra a legnépszerűbb párt lett, ha akkor tartották volna a választásokat, a mandátumok több mint felét megszerzi, kormányt alakíthatott volna, akár egymaga is.

A beszédre Torgyán titokban készült, ma is csak találgatni lehet, kinek a hatására lépett vissza részletesen kidolgozott, megalapozott programjától és kezdett újra vagdalkozni. 

A beszédet Torgyán hatalmas, kétszázezres tömeg előtt tartotta meg. Tele volt a Kossuth tér és a környező utcák, az emberek a program után kíváncsiak voltak, jöttek mindenhonnan.

Március 16-án, az első ülésnapon a féregirtó beszéd miatt a parlamentben is megindult a támadás, amit Szájer József (Fidesz) nyitott meg. (Ld. külön!)

A videón látható: Torgyán József, Torgyán Józsefné Cseh Mária, Gyimóthy Géza, Molnár Róbert, Lányi Zsolt, Pápai Mihály, Pősze Lajos, Várhelyi András, Tímár György, Horváth Béla, Szabadi Béla, Sipos Árpád, Korondi Marica és a százezres tömeg.

A beszédrészletben szerepel: Horn Gyula, a Horn-kormány, álliberális férgek, dögkeselyűk, lakosság, politika, liberál-bolsevista kormány, Cegléd, Clinton elnök, Kossuth tér, Alkotmány utca, Földművelésügyi Minisztérium, tömeg stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.